LCD οθόνη για τη παρακολούθηση των καμερών ασφαλείας - 8 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε!

2016-02-15 09:04

Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε αναλογικό ή δικτυακό σύστημα επιτήρησης, η οθόνη είναι βασικός εξοπλισμός για τη παρακολούθηση των καμερών. Παρακάτω αναφέρονται μερικές συμβουλές ώστε να αγοράσετε το κατάλληλο μόνιτορ ασφαλείας.

1. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε LCD οθόνη

Στα μόνιτορ ασφαλείας, η ποιότητα της LCD οθόνης καθορίζει τη φωτεινότητα του βίντεο, την αντίθεση, την ευκρίνεια κλπ. Εκτός αυτού, η μαζική παραγωγή τέτοιων μόνιτορ, η τάση της αγοράς και πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο σχετικά με τη ποιότητα των μόνιτορ. Έτσι, όταν επιλέγουμε ένα μόνιτορ, σας προτείνουμε να επιλέξετε κάποιο γνωστό και επώνυμο προϊόν, διότι αυτά τα προϊόντα διαθέτουν εξελιγμένη τεχνολογία και υψηλή ποιότητα. Επί του παρόντος , η ποιότητα της LCD οθόνης μπορεί να ταξινομηθεί με ABC τρείς διαφορετικούς βαθμούς, μολονότι δεν υπάρχει καμία υποχρεωτική ρύθμιση, συνήθως οι LCD οθόνες έχουν ως μέγιστη ατέλεια 1 pixel και είναι A βαθμού, ενώ οι οθόνες C βαθμού έχουν ατέλειες πάνω από 3 pixel. Πολύ σπάνια κατασκευάζονται οθόνες LCD χωρίς καμία ατέλεια pixel, για αυτό το λόγο, αν οι καταναλωτές αγοράσουν LCD οθόνες, θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά την ποιότητα της εικόνας του προϊόντος, ειδικά τα προϊόντα που φέρεται να έχουν βαθμό A+.

2. Οθόνες  - αναλογία διάστασης βίντεο

Όμοια με τη τηλεόραση, υπάρχουν πολλοί τύποι μεγεθών για τα μόνιτορ. Το κανονικό μέγεθος περιλαμβάνει 17", 19", 20", 32", 42" και μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης. Η αναλογία διάστασης βίντεο περιλαμβάνει 16:9, 4:3, ή 5:4 κλπ. Κάποιοι χρήστες ίσως σκεφτούν ότι η αναλογία διαστάσεων εξαρτάται από τις δικές τους προτιμήσεις. Ωστόσο, όμοια με τα μόνιτορ ασφαλείας, έτσι και οι κάμερες ασφαλείας διαθέτουν στο εμπρόσθιο άκρο σταθερή αναλογία διαστάσεων (aspect ratio). Αν η αναλογία διάστασης βίντεο (video aspect ratio) στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του εξοπλισμού είναι ανόμοια, θα υπάρχει παραμόρφωση στην εικόνα, εκ τούτου, θα επηρεαστεί η απόδοση της παρακολούθησης βίντεο. Αν και υπάρχουν πολλά είδη αναλογιών διάστασης (aspect ratio), συνήθως , για τις περισσότερες κάμερες ασφαλείας χρησιμοποιείται το 16:9. Οι υψηλής ευκρίνειας δικτυακές κάμερες 720p*1080i διαθέτουν 16:9. Μακροπρόθεσμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, η βασική αναλογία διάστασης (aspect ratio) να γίνει το 16:9. Όταν επιλέγουμε εξοπλισμό πρέπει να προσέχουμε να υπάρχει η βασική αναλογία διάστασης (aspect ratio) 16:9.

3 Εξετάστε προσεκτικά την απόδοση της εικόνας

Στο παρελθόν όταν αγοράζαμε κάμερες ασφαλείας, προτείναμε στους χρήστες να προσέξουν  καλά το πραγματικό αποτέλεσμα πριν την αγορά των προϊόντων. Το ίδιο ισχύει και με τα μόνιτορ ασφαλείας. Ωστόσο η σύγκριση φαίνεται εύκολη, αλλά στη πραγματική λειτουργία, σε τι θα πρέπει να επικεντρωθούμε?

4. Ανάλυση

Σχετικά με την επιλογή της ανάλυσης, θα λάβουμε ως παράδειγμα ένα μόνιτορ 16:9. Η φυσική ανάλυση της LCD οθόνης είναι 1368*768. Για αυτή τη παράμετρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γεννήτρια σήματος στην είσοδο ανάλυσης κειμένου σήματος, και στη συνέχεια να παρατηρήσουμε τις γραμμές ανάλυσης TV που εμφανίζονται, έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε αν η ποιότητα συμφωνεί με τις απαιτήσεις. Μία οθόνη 1080P μπορεί να προβάλλει 1,920 pixels σε όλο το πλάτος της οθόνης, και 1,080 pixels από πάνω προς τα κάτω. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν να εμφανίζονται στην οθόνη. Επιπλέον, μπορούμε να κάνουμε τη κάμερα ασφαλείας να στοχεύει σε αντικείμενα υψηλής ταχύτητας, με σκοπό να γνωρίζουμε τη ταχύτητα απόκρισης της οθόνης ασφαλείας, γεγονός το οποίο φαίνεται από πρόβλημα θαμπάδας στη κίνηση.

5. Χρόνος απόκρισης

Με τον όρο χρόνος απόκρισης  των pixel, μπορούμε να ελέγξουμε το μέσο χρόνο απόκρισης. Σήμερα, οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στο χρόνο απόκρισης των pixel. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας μιας κάμερας ασφαλείας, αν θέλετε να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα παρακολούθησης βίντεο, είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Για να πετύχουμε αυτή τη ταχύτητα, ο χρόνος απόκρισης των pixel θα πρέπει να είναι εντός 16ms. Ωστόσο, ο χρόνος απόκρισης των μεγάλων οθονών φτάνει στα 8ms, με αποτέλεσμα να μπορούν να  ανταποκριθούν στις απαιτήσεις υψηλής ταχύτητας των 125 fps. Στη πραγματικότητα, για εφαρμογές σε οικίες και μικρές επιχειρήσεις, αρκούν προϊόντα με χρόνο απόκρισης 12ms ή 16ms. Οθόνες με ένα γρήγορο χιλιοστό του δευτερολέπτου χρόνο απόκρισης  pixel (gray-to-gray ή αλλιώς G2G  το οποίο είναι ο χρόνος που απαιτείται από ένα pixel να αλλάξει από το ένα χρώμα στο άλλο,το πιο χαμηλό και το καλύτερο.) είναι πολύ καλές για παιχνίδια , αλλά ακόμα και οθόνες με μεγαλύτερο χρόνο απόκρισης pixel, μπορούν να εμφανίσουν εικόνες χωρίς θόλωμα ή εμφάνιση ειδώλων. Το γεγονός είναι, ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν θα παρατηρήσουν καθυστέρηση, το χρόνο δηλαδή που χρειάζεται η οθόνη για να αντιδράσει σε μια εντολή, αλλά οι έμπειροι και εξειδικευμένοι χρήστες αναζητούν τα ταχύτερα μοντέλα που είναι διαθέσιμα γιατί θεωρούν το χρόνο απόκρισης σημαντικό παράγοντα.

 

6. Φωτεινότητα και Αντίθεση

Όταν επιλέγουμε ένα μόνιτορ ασφαλείας, συνήθως βλέπουμε τις επιλογές της φωτεινότητας και της αντίθεσης. Τι είναι όμως αυτές οι δύο παράμετροι? Συνήθως μία οθόνη LCD έχει υψηλότερη φωτεινότητα, τα χρώματα είναι πιο ζωντανά, η πραγματική εκτέλεση είναι καλύτερη. Για τα προϊόντα χαμηλής φωτεινότητας, οι εικόνες που θα εμφανίζονται θα είναι πιο σκοτεινές, με αποτέλεσμα να κουράζεται ο χρήστης. Επί του παρόντος, η φωτεινότητα ενός συνηθισμένου μόνιτορ είναι κατά προσέγγιση 250cd/㎡, το πολύ φωτεινό και το πολύ σκοτεινό θα έχουν επίπτωση στην απεικόνιση. Αφού συζητήσαμε για τη φωτεινότητας, τώρα θα αναφέρουμε για την αντίθεση, συνήθως η αντίσταση των οθονών LCD είναι 3000:1, οι συμβατικές οθόνες CRT έχουν χαμηλότερη αντίθεση. Ωστόσο , όπως στις οθόνες επιτήρησης βίντεο, το 400:1 είναι το χαμηλότερο απαιτούμενο επίπεδο, όταν η αντίθεση είναι κάτω από 300:1, τότε μπορείτε να το αγνοήσετε.

 

7. Γωνία Θέασης

Για τις συμβατικές οθόνες CRT δε χρειάζεται στη πραγματικότητα η οπτική γωνία. Εφόσον η οθόνη LCD χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία απεικόνισης, το χρώμα της οθόνης θα αλλάξει όταν οι χρήστες βλέπουν από διαφορετική γωνία. Στο γρήγορο, η γωνία θέασης μπορεί να χωριστεί σε οριζόντια και κάθετη γωνία. Όταν επιλέγουμε ένα μόνιτορ, η καλύτερη επιλογή είναι μόνιτορ με μεγάλη γωνία θέασης.

8 Σταθερότητα οθόνης

Ο όρος σταθερότητα οθόνης, είναι πολύ βασικό όταν επιλέγουμε ένα μόνιτορ. Βασικά, δε μπορούμε να ξέρουμε τη σταθερότητα όταν βλέπουμε το προϊόν. Μπορούμε όμως να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα ανάλογα με το σχεδιασμό του προϊόντος, τα οποία επεκτείνουν το χρόνο ζωής της οθόνης, όπως πχ αν γνωρίζουμε τα ελαττώματα από προηγούμενες τεχνολογίες και τι εξέλιξη έχει, αν χρησιμοποιεί κάποιο περίβλημα ή αν έχει έλεγχο θερμοκρασίας κλπ. Επιπλέον ως βάση αναφοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία απεικόνισης.

Πίσω

Επικοινωνήστε μαζί μας

Apollo Security

215 555 9606

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

© 2016 όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode